clubgreen.nl - Voor het groene nieuws!
Menstruatie overgang
Overgang is een periode waarin het hormonale evenwicht in uw lichaam zal veranderen. Rond de 50ste Het lichaam bereidt zich voor op de menopauze. In de menopauze heb je je menstruatie voor de laatste keer, wat betekent dat je vanaf dat moment niet langer vruchtbaar bent. Je lichaam bereidt zich hierop voor in de overgang omdat de eierstokken steeds minder vrouwelijke geslachtshormonen produceren, zoals progesteron en oestrogeen. Veranderende menstruatie is vaak een teken dat de overgang is begonnen. Bijna alle vrouwen ervaren tijdens de transitie een ander menstruatiepatroon dan ze gewend zijn. Naarmate je dichter bij de menopauze komt, worden de veranderingen in je menstruatie mogelijk steeds merkbaarder. Maar met welke menstruele veranderingen bedoel je? Je kunt dat hieronder lezen.
Menstruatie veranderingen
Elke vrouw ervaart de overgang op een andere manier. Dit geldt ook voor het veranderende menstruatiepatroon. Er zijn echter een aantal menstruele veranderingen die door de meeste vrouwen worden ervaren. De eerste fase van de overgang is pre-menopauze. De menstruatie kan aan het begin van deze fase nog vrij regelmatig zijn. Maar geleidelijk aan is er een afname in de productie van progesteron. Normaal gesproken zorgt dit hormoon ervoor dat menstruatie optreedt. Bij een lager progesteronniveau wordt de menstruatie onregelmatiger. Hierdoor kunnen menstruatieperioden sneller worden gevolgd. Het bloedverlies kan tijdelijk lichter worden dan u gewend bent. Dan reageert je lichaam op de voortdurend dalende productie van progesteron. Je lichaam begint meer slijm te verzamelen en het slijm wordt dikker. Menstruatie zal nu gepaard gaan met meer bloedverlies. Menstruatiebloed kan ook bloedstolsels bevatten.
perimenopauze, menopauze en postmenopauze
Daarom wordt de menstruatie steeds intenser en kan deze enkele dagen langer duren dan normaal. Nu de menopauze nadert, is de peri-menopauze-fase aangebroken. De menstruatie duurt langer, tot de menstruatie volledig afwezig is. Op het moment van de daadwerkelijke menopauze heeft u uw laatste menstruatie gekregen. Nadat ze haar periode van een jaar niet heeft gehad, weet ze zeker dat de menopauze heeft plaatsgevonden. Nu je in transitie bent: de postmenopauze is aangebroken. Postmenopauze betekent niet (helaas) dat u bent bevrijd van alle symptomen van de menopauze. Veel vrouwen ondervinden nog steeds opvliegers en nachtelijk zweten in de postmenopauze.
Andere symptomen van menstruatie
De verandering van menstruatie is een van de meest kenmerkende symptomen tijdens de overgang. De transitie kan echter tot veel andere klachten leiden. Denk aan opvliegers en stemmingswisselingen. Stemmingswisselingen komen vaak voor bij vrouwen in de overgang. Op deze manier kun je erg prikkelbaar zijn of je levenloos voelen. Opvliegers kunnen worden omschreven als hittegolven, waar het plotseling erg heet en zweterig wordt. Als u 's nachts opvliegers ervaart, wordt dit nachtelijk zweten genoemd. Opvliegers kunnen slapeloosheid en vermoeidheid veroorzaken. Overgangsklachten kunnen ook veel stress veroorzaken. U kunt ook hartkloppingen ervaren. Probeer daarom zoveel mogelijk te ontspannen. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om dagelijks een wandeling in het park te maken. U weet misschien niet zeker of de symptomen die u ervaart verband houden met menstruatie. In zo'n geval is het misschien goed om hierover met de arts te praten.
Het bericht Menstruatie overgang verscheen eerst op clubgreen.nl.
source https://www.clubgreen.nl/menstruatie-overgang/
No comments:
Post a Comment